Wat is bij een 3D printer een heatbreak.

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Als je na een lange tijd printen problemen krijgt met de flow door het hotend van de printer, is het vaak de heatbreak die dat probleem veroorzaakt.
De heatbreak is het koppelstukje tussen het verwarmings blokje en het koellichaam van de extruder, zie de afbeelding hieronder. De heatbreak zorgt ervoor dat alleen in het gedeelte van het verwarmings blokje en de nozzle het filament vloeibaar is. Een paar mm daarboven heeft het filament nog zijn vaste vorm. Op deze plek gaat het vaak fout. Dit heeft te maken met een verkeerde constructie van de heatbreak en ook van een verkeerde materiaal keuze op deze plek.
Door de ruwheid van het gat waar het filament door wordt gedrukt blijf er filament aan plakken, wat op de duur gaat verbranden en verstopping veroorzaakt
Als oplossing werd op deze plek vaak een teflon buisje geplaatst. Voor het printen van PLA is dit een prima oplossing. Maar bij het printen van filamenten boven de 230 graden geeft dit op den duur ook problemen. Door dat de industrie veel filament gebruikt waar een hoge temperatuur bij nodig is, is er een nieuw type heatbreak ontwikkeld. Hierin zit een titanium buisje wat heel goed tegen die hoge temperaturen kan en waarvan de binnenkant ook veel gladder is en er blijft geen filament meer aan plakken.
Deze titanium heatbreaks zijn bij de meeste webshops wel te koop maar extreem duur. Maar als je bij Aliexpress of Amazon goed rond neust is het daar vele malen goedkoper te verkrijgen. Er zijn verschillende soorten en maten extruder hotends in omloop. Zorg wel dat je de goede heatbreak vervanger kiest wat betreft de maat en uitvoering.
Als voorbeeld:
Gladde Heatbreak Upgrade ,voor Ender 3 V2 Ender 3 Pro Cr10 3d Printer Hotend

 

heatbreak.jpeg

 

Jan Kappers Hcc!3D Apeldoorn

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!3d

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden