images/fade/fade1.jpg

De 3D-interesse groep wil inspelen op de groeiende belangstelling voor het thuis gebruik van 3D-printers. Het gebruik kan variëren van een kennismaking met 3D ontwerpen, het zich verdiepen in de 3D-technieken tot het zelf 3D-printen van objecten.
HCC!3D ondersteunt de oprichting van nieuwe 3D-werkgroepen in Nederland en wil daadwerkelijk en via haar website informatie-uitwisseling bevorderen tussen alle 3D-werkgroepen.

Wat doen die 3D-werkgroepen?

Op verschillende locaties in Nederland zijn 3D-werkgroepen opgericht waar leden van de 3D-interessegroep bij elkaar komen om gezamenlijk kennis en ervaring uit te wisselen over alle aspecten van het 3D-printen.

sketchupt hoofdartikelDe activiteiten op deze bijeenkomsten zijn velerlei. Het begint uiteraard met het leren omgaan met een 3D (driedimensionaal) tekenprogramma. De door ons gebruikte programmatuur is bijna altijd open source (gratis) en kan op een laptop worden geïnstalleerd. Het is al wonderlijk om een tekening in alle richtingen te kunnen draaien en bekijken. De tekening kan bestaan uit gebruiksvoorwerpen, speelgoed, kunstvoorwerpen enzovoorts.

RepetierHost HoofdartikelNa het tekenen komt weer een ander programma aan de orde waarin de tekening geschikt gemaakt wordt om naar een printer te sturen.

Dit programma wordt gekoppeld aan de 3D-printer en gegevens worden uitgewisseld tussen printer en het te printen object. Ingesteld kunnen worden de temperaturen waarmee geprint wordt, het filament (grondstof) waarmee geprint wordt en nog veel meer parameters.

Ook kunnen objecten 3D gescand worden en daarna 3D-geprint of men kan een kant en klaar object als bestand van internet downloaden en dan 3D-printen. Een scala aan mogelijkheden.

3D bijeenkomst3 HoofdartikelTenslotte wordt het object geprint. De meeste printers die in de 3D-werkgroepen gebruikt worden zijn zelfbouwpakketten. Ook de printer zelf komt vaak ter discussie in de werkroepen. De inregeleling en afstelling van de printer is namelijk een vak apart. Vaak worden door de leden vele verbeteringen aangebracht aan hun eigen printer om betere resultaten te verkrijgen.

Komt u eens geheel vrijblijvend kijken op een van onze bijeenkomsten in uw regio. Voordat u het weet bent u een hobby rijker en wordt u ook lid van de 3D-interessegroep.

Voor alle informatie over de 3D-werkgroepen kunt u contact opnemen met een van de contactpersonen van de 3D-werkgroepen in het land.
Klik hier voor de locaties.

En mogelijk heten wij u binnenkort geheel vrijblijvend welkom op een van onze bijeenkomsten.

test