images/fade/fade1.jpg

Wie de 3D ontwikkelingen in de wereld een beetje volgt, ziet dat er interesse begint te komen naar een printer met meer dan de 3 assen X Y en Z.
Er is een stroming die 2 assen toevoegt aan het bed, draaien en kantelen. Anderen doen dat door de printkop te laten draaien en kantelen. Beide technieken worden ook toegepast in professionele CNC frezen.
In Amerika en India is men er op Universiteits niveau mee bezig en in Rusland is zelfs een kleine printer te koop. Het bouwen en aansturen zal niet het grootste probleem hierbij zijn. Doch de slicer die van een CAD tekening een G-code file maakt is de bottleneck.
Er zal Non-Planar  Slicing software ontwikkeld moeten worden. Er schijnt al wel iets te zijn, maar is nog niet algemeen toegankelijk. Omdat je in corona tijd toch wat thuis omhanden wilt hebben ben ik gestart om een 5 assige 3D printer te bouwen. En omdat ik geen keuze kon maken welke uitvoering ik zou bouwen is het er een met 7 assen geworden.

Zie ook de film op https://www.youtube.com/watch?v=zqEsIqqvwxU&list=PLU2yo5Nj-xmlIiSemEtAmi8TIlX8xjJdV

Een continu draaibaar verwarmd bed welke ook nog eens 90 graden kan kantelen. Ook de printkop kan 180 graden draaien en 180 graden kantelen. Dan kan ik, als alles lukt, uitproberen wat het beste toepasbaar is voor 3D printen. Eventueel kan er ook een gewoon verwarmd bed van 400 bij 400 gebruikt worden.

En hierbij enkele details.

De nieuwe extruder.

 


Nu ben ik met de bedrading en besturing aan het bouwen. Ik ben geïnteresseerd of er binnen onze interesse groep Hcc!3d ook al zelfbouwers bezig zijn met deze materie. Het zou leuk zijn om dan ervaringen met elkaar te kunnen delen.