images/fade/fade1.jpg

26-10-2019 - De 3D-werkgroep Delft heeft onlangs kennis gemaakt met het online CAD-programma Onshape. Het grote voordeel van Onshape is de mogelijkheid dat we thuis elkaars werk kunnen zien, bewerken en zelfs elkaar kunnen helpen via het ingebouwde chatprogramma. Ook is het mogelijk teams te vormen waarbij ieder teamlid een onderdeel van een model vervaardigt dat daarna samengevoegd wordt.
Het is toch ideaal dat een 3D-er in Maastricht online kan samenwerken met een 3D-er in Groningen aan een en hetzelfde 3D-model!

Geïnteresseerd in een Onshape cursus?


Leden van de werkgroep Delft hebben na de kennismakingspresentatie door Henk de Vlaam al 3D-modellen getekend en uitgeprint. Verder wordt geoefend elkaar te helpen met een model d.m.v. ‘sharing’.
Degene die de presentatie niet hebben gevolgd kunnen kennis maken met Onshape via het artikel op deze website Kennismaking met Onshape of bijvoorbeeld op YouTube: Beginner  Tutorial 1/5 - Onshape 3D CAD.

Men kan de wens hebben om elkaar Onshape te leren of te helpen met een Onshape 3D-tekening. Anderen willen in teamverband werken aan onderdelen (parts) van een 3D-model om die met elkaar samen te stellen. Om gezamenlijk aan een model te kunnen werken is echter een gedegen basiskennis van het programma Onshape noodzakelijk.
Henk de Vlaam heeft ons als 3D-ers de volgende online cursus van Onshape aangeraden.

=======

1. Introduction to CAD
https://learn.onshape.com/learn/learning-path/introduction-to-cad

Vervolgens komen aan de orde alle aspecten om modellen te kunnen tekenen.

2. Fundamentals CAD
https://learn.onshape.com/learn/learning-path/onshape-fundamentals-cad

Om te kunnen samenwerken is de derde cursus aan te bevelen:

3. Fundamentals Data management
https://learn.onshape.com/learn/learning-path/onshape-fundamentals-data-management

Wil men volstaan om als teamlid met anderen online samen te werken aan een model dan heb je voldoende aan het volgende webinar:
https://www.youtube.com/watch?v=IZr1YhxHyMo  
Wil je uitgebreider informatie? Dan is dit interessant om te bekijken:
https://onshape.wistia.com/medias/9bqw6diyib 

========

Henk de Vlaam geeft cursussen Onshape en heeft een nederlandstalig cursusboek samengesteld. Hij heeft al aangegeven dat beiden voor HCC-leden beschikbaar zijn.

We zijn benieuwd in hoeverre bij de andere 3D-werkgroepen in Nederland interesse bestaat om deze Onshape cursus te volgen. We kunnen dan later met hen contact opnemen over het online samenwerken aan modellen. Ook vragen en opmerkingen zijn welkom. Reageren kan via dit antwoordformulier.

Kerngroep 3D-werkgroep Delft